Spanning
Ieder goed verhaal heeft een spanningsopbouw gevolgd door een ontlading. Die spanning wordt gecreëerd doordat de kijker onvolledige informatie heeft.
Dit kan komen doordat hij niet snapt wat er precies gebeurt, niet weet hoe de situatie in elkaar zit. Maar ook juist doordat hij (en alleen hij) weet hoe de vork in de steel zit maar de hoofdpersoon niet. Hij weet niet wat het personage zal doen.
Een boeiend verhaal heeft een juiste spanningsboog; een goede verhouding van de spanningsopbouw en de ontlading.
De “verstripping” van -klassieke- literatuur
De klassieke literatuur lokt uit tot de verbeelding. Er zijn dan ook veel literaire beeldromans gemaakt. Vrijwel allemaal in de vorm van een graphic novel.
We leven in een beeldcultuur en daarin is een getekend boek dat ergens over gáát erg populair. De avonden van Gerard Reve, getekend door Dick Matena is hier een perfect voorbeeld van. De beeldroman is bijna bekender dan het originele boek. Sferisch is hij erg vergelijkbaar met het boek. Matena heeft dezelfde donkere stijl gebruikt als Reve. Iets wat niet iedere illustrator doet.
Veel auteurs willen met hun verstripping een eigen draai geven aan de literatuur (die immers iedereen al kent). Het is een transformatie van het ene discipline naar het andere. Waar de stijlmiddelen van het nieuwe middel ingezet worden bij het omzetten van de bestaande stof. Hierdoor ontstaat een volledig nieuw kunstwerk.
Soms is de verstripte versie beter of duidelijker dan het origineel. Hoe bijvoorbeeld iemand een psychose ervaart is duidelijker weer te geven met beelden dan met woorden (zoals gedaan is door David Mazzuchelli, die het boek city of glass van Paul Austers getekend heeft).
Dat de verstripping voor betere kwaliteit zorgt is echter lang niet altijd het geval. In de jaren vijftig bijvoorbeeld, lazen kinderen de reeks Classics Illustrated, simpel getekende versies van bekende klassieke verhalen (van o.a. Jules Verne en Homerus). Deze waren dan ook niet gemaakt als 'kunstwerken' maar puur voor de verduidelijking, en het speels bijbrengen van klassieke literatuur aan kinderen.
Een andere zeer bekende kinderstrip is Asterix en Obelix van Albert Uderzo en René Goscinny. Deze strip is heel toegankelijk maar staat ook bol van informatie over het Europa ten tijde van de Romeinse keizer Caesar. (daardoor wordt deze strip ook erg gewaardeerd door volwassen).
Cover classics illustrated
De avonden, Dick Matena
Pagina uit city of glass, Mazzuchelli
Pagina uit Asterix & Obelix
Geen opmerkingen:
Een reactie posten