woensdag 30 september 2009

Een interview met Maaike Verwijs

Groei en vernieuwing
- Wat is volgens u beter? Je op verschillende stijlen richten, of je specialiseren?
Ik heb niet het idee dat ik daar tussen moet kiezen. Als je een illustratie probeert te maken wil je dat gewoon zo goed mogelijk doen, ik heb maar een beperkt aantal technieken onder de knie. Daarom zullen de eindresultaten op elkaar lijken. Je moet je richten op je eigen ontwikkeling en die sturen in een richting die voor jou het beste aanvoelt. Het is belangrijk om een persoonlijk handschrift te ontwikkelen maar dat betekent niet dat je je moet specialiseren en ook niet perse dat je je op verschillende stijlen moet richten.
- Hoe zorg je ervoor dat je werk voor jóu interessant blijft/ je niet in een sleur belandt?
Ik weet van mezelf dat dit het enigste is wat ik zou willen doen, dat dwingt me wel om er mee door te gaan. Ik zou zeggen, blijf jezelf herinneren aan wat je mooi en interessant vind. Kijk op internet naar interessante illustraties, blader door je favoriete boeken, kijk naar de films die je inspireren.
- Is je werk nu heel anders dan tijdens je studie?
Ja, het heeft zich ontwikkeld. Ik heb nu wat meer vrij werk over onderwerpen die me aanspreken.
- Op welke manier ben je gegroeid of heb je jezelf vernieuwd?
Ik probeer voor mezelf te bepalen wat ik belangrijk vind in een tekening, uitstraling, overtuigingskracht, authenticiteit bijvoorbeeld. Op die manier ben ik gegroeid denk ik. Ik probeer te bepalen wat ik goed vind aan een bepaald beeld of tekening.
- Wat voor projecten zou je nog willen doen in de toekomst?
Geen specifieke wensen voor bepaalde projecten. Ik wil wel meer vrij werk gaan maken, een grotere portfolio opbouwen.
- Hoe ziet een (productieve) werkweek van jou eruit?
Ik werk ergens tussen 1 uur 's middags en 5 uur 's middags en 's avonds tussen 7 en 10 uur. Dat betekent niet dat ik de hele tijd werk hoor haha! Ik probeer af en toe een uurtje in te plannen. Maar buiten die uren probeer ik niet bezig te zijn met illustratie. Ik heb elke week een illustratie in Univers, daar hou ik me dan bijvoorbeeld twee dagen mee bezig. Elke dag een paar uur. Een keer in de maand heb ik een illustratie in Ode, stel dat ik daar iets meer tijd aan kwijt ben. Drie dagen werk, elke dag een paar uur. Verder kijk ik elke dag wel even op een paar profielsites. En tussendoor heb ik eigenlijk altijd genoeg te doen. Of het nu een eenmalige illustratie is ergens in een tijdschrift of op internet, het ontwerpen van een nieuwe website of een expositie met mijn oud-klasgenoten.
- Doe je veel international werk? Vind je dat belangrijk?
Ik heb wel wat opdrachtjes gehad uit het buitenland. Met behulp van internet is dat natuurlijk heel makkelijk, ik zie ook geen reden waarom je je zou profileren als een Nederlandse illustrator. Het is gewoon leuk om te weten dat mensen aan de andere kant van de wereld je werk ook leuk vinden, en als je je werk op het internet zet moet je toch concurreren met de rest van de wereld. Het is niet een kwestie van belang, volgens mij is het gewoon de realiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten